2013. június 5., szerda

2. Kritika: Vámpírnaplók 4. évad

Sziasztok!

Mint lentebb már írtam, készítettem egy évadelemzőt és ez megjelent a vampired.org oldalon is, most viszont itt is közzéteszem nektek, ha valaki itt akarná elolvasni.

Amúgy is rég jártam erre, és gondoltam most megtöröm picit a csendet. Véget ért egy újabb évad, túl vagyunk már a harmadik, most pedig a negyedik évadon is. Ennek kapcsán, gondoltam kikérem a véleményeteket, amennyiben még TVD fanok vagytok, hogy ti mit szóltok az évadzáróhoz és az egész évadhoz.Kezdeném azzal, hogy leírom, nekem mi a véleményem a fináléról és néhány pontban kitérek kicsit az évad történéseire.

Nos, mivel is kezdjem. Delena? Igen, Delena, ha már jómagam is Delena párti vagyok. A sorozat is főként erre épül, vagyis jobban mondva a szerelmi háromszögre, ezért nem lehet elsiklani emellett. Kezdtünk ugye ott, hogy Elena mielőtt vámpír lett, Stefant választotta, majd ugyebár szinte azonnal
meg is halt a harmadik évad végén. Aztán jött a negyedik évad, és az új Elena kezdte érezni, hogy valami nem stimmel, neki tényleg nem Stefanra van szüksége. Szép lassan érik benne a gondolat és voilá, végül kimondja azt, amit eddig mind tudtunk: érez valamit Damon iránt. Aztán hipp-hopp, máris Damon karjaiban találjuk őt és repes a szív, hogy sokunk örömére (és nem kevés Stelena rajongó bánatára persze), végre megkaptuk azt, amiért három évada könyörgünk. Na jó, csak kettő, mert véleményem szerint az 1.19-es résszel indult el valami a két karakter között (ugye senki sem felejtette el azt a bizonyos táncot? Miss Mystic Falls, ha valakinek nem rémlene. Még itt hozzátenném, hogy az a tánc a kandalló előtt gyönyörű ívet adott a kapcsolatuknak: egy tánccal indult minden, és egy tánccal teljesedett is be. Ez nagy piros pont Julie-nak ezért.) Na de vissza a jelenhez. Végre megkapjuk a nagy egymásra találást, ahogy kell is, a szenvedély egyből az ágyba húzza őket, de véleményem szerint nincs is ezzel semmi baj az ő esetükben. Hisz gondoljunk csak bele: régóta ismerik egymást, Stefannal a kapcsolatuk régóta semmilyen volt, nem működött az újrakezdésük és persze nem lehet elsiklani amellett sem, hogy Damon iránt mindig is érzett valamit, csak sosem tisztázta le, hogy mennyire komoly is az, amit érez. Nem lett volna értelme kettejük tekintetében a randiknak, egymás kerülgetésének, és az ismerkedésnek. Nem gondolnám Elenát sem könnyűvérűnek emiatt. Jó volt ez így, ahogy volt. De aztán jön Julie Plec és az évad talán legfájdalmasabb agyoncsapásának vagyunk tanúi: van egy kötelék köztük, és talán nem is szerelmes annyira Elena Damonba. Szerencsétlen fiú, még egy pofon az élettől, amit valljunk be őszintén, nem érdemelt meg. A legjobban azért haragudtam Julie-ra, mert épphogy megkapjuk a várva várt Delenát, még ki sem hűlt az ágy, máris közlik velünk, szerencsétlen Delenásokkal, hogy ez csak a kötelék miatt van. Nem részletezem, hogy mennyire mérges voltam emiatt Julie-ra. De hát ilyen egy sorozat, nem lehet csak úgy megkapni azt, amire majd mindenki vár.

Nem akarom ecsetelni a további huzavonát Delena közt, tudjuk jól min ment keresztül a két szereplő: Damon szenved, Elena szenved, Stefan szenved, mert azt hiszi, még mindig övé lehet a lány. Nem veszi észre, hogy Elena már túlnőtte a kapcsolatukat, mondhatni felnőtt belőle és a szíve már más felé húzza. Csinált Elena is jó pár csúnya dolgot az évad vége felé, így a fináléra már tényleg nem volt senki, aki azt mondhatta volna, hogy: hé te, csajszi, jobbat érdemelsz Damonnál! Nem, mert mondhatni egy szintre hozták a két szereplőt, így már tökéletesen összeillenek, hisz mind követtek már el ezt-azt. Talán emiatt cincálta meg Julie az évad elején az éppen csak kiteljesedett Delenát: dolgoznia kellett még azon, hogy Elena tényleg Damon mellé illhessen. Szóval végül a Delena szál elevenebb lett, mint valaha, és reméljük Julie ezt nem fogja megint agyoncsapni két rész után, mint ahogy szokása volt ez a 4. évadban. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én folyamatosan azt éreztem, hogy végre elindul valami, aztán 1-2 rész után vagy kifejtetlen marad az egész történet, vagy az egész szálat elbagatelizálják és kinyírják. Gondolok itt pl. a vadászok vonalára is, vagy akár Mikelson papára az előző évadban. Igaz, hogy a vadászok célja az volt, hogy Silast felkeltsék, megitassák vele a gyógyírt és megöljék, de Silas felkeltésével nem kellene ezt a szálat is eltaposni, lehetne majd még kezdeni valamit velük. Pláne, hogy Silas még él, szóval a sorsukat még nem teljesítették be. Ugyanúgy Mikelson papát is hamar kivégezték, lehetett volna még kihozni belőle valamit. Vagy mondjuk ott van még a Tyler-féle vérfarkas lázadás az évadban. Ezzel is lehetett volna még kezdeni ezt-azt, mert nagyon összecsapott és hiteltelen volt az egész. De nem, inkább kiirtották majdnem az összes hibridet. Aztán még ott volt a túlvilág vonal. Hát, nem volt valami hatalmas világ vége érzete a finálénak, mint ahogy beharangozták… Szóval erre sem építkeztek, pedig lehetett volna mit. Sokszor az volt az érzésem, hogy beharangozták a nagy dolgokat, aztán nem tudták mégse olyan jól megoldani az egészet, mint ahogy sejtették velünk.

Delena kapcsán még hozzátenném, hogy szerintem nem a kötelék volt az, ami Elenát Damon felé húzta. Igaz, hogy hatással volt rá és valóban volt ez a kötelék, de mint tudjuk azért tudott egyáltalán létrejönni a kötelék, mert Elena alapból érzett valamit Damon iránt. Előtte két évadon keresztül láthattuk, hogy miként alakult a kettejük viszonya és Elenának nem volt közömbös Damon. Szerintem a legjobban a fináléban fogalmazta meg azt, amit Damon és a szerelme jelent neki: a halálában élőbb és boldogabb, mint valaha volt egész életében. Ennél több szerintem nem is kell. Szurkolok nekik és remélem együtt maradnak. Valljuk be, ha eztán valamiért egyszer visszakerülne Stefanhoz… Hát, nem tudom hányan vennék komolyan illetve tartanák ezután bármire is Elenát. Beleszeretett a másik tesóba, elhagyta az öcsikét és kész ennyi, részemről itt le is van zárva a háromszög. Nincs értelme ezután Stelenáról beszélni. A kötelék megszűnt, saját tiszta érzései miatt van Damonnal. És mint tudjuk, a vámpírlétben az érzések felerősödnek. Ezzel azt is akarom mondani, hogy ha egy másodpercre is Elena Stef felé fordulna a jövőben… Ott részemről véget is érne a TVD, és hitelét vesztené az egész.

De most menjünk tovább, haladjunk a többi szereplő mentén. Szóval kicsit kiveséztem a kedvenc szerelmi háromszögünket, ami remélem most már valóban csak szerelmi kétszög lesz. Térjünk át a másikra: Klaus-Caroline-Tyler. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de nekem már unalmas a Taroline vonal. Hasonlóan voltam a Stelenával is anno. Szóval szerintem Tyler kicsit kifulladt és az évadban ez a lázadósdi meg hibridvezéresdi nekem nem nagyon jött be. Összecsapottnak és elkapkodottnak tűnt az egész, mintha csak azért kellett volna mindez, hogy végül valami miatt meghaljon a 12 hibrid. Természetes persze, hogy ezért kellett a lázadósdi, de a baj az, hogy én azt éreztem, hogy csak emiatt játszott vezért Tyler és támadt Klausra, és csak ezért szőtték bele ezt a szálat a történetbe. Nem volt hiteles. Hayley vonalát már meg sem említem… Nekem is borzasztóan unszimpatikus, mint többeteknek. Ez az egész Tyler-barátság, meg a kis eltitkolt afférjuk, majd végül ugye Klaus-szal is összeszűrte a levet, most meg a gyerek… A gyerek vonallal nincs semmi bajom, csak ne tőle lenne a nagy Klausnak a gyermeke. Na jó, hagyjuk is, vissza Tyler-hez. Szóval a karakterrel kellene még valamit csinálni, mert már csak Caroline teszi izgalmassá. Félre ne értsetek, nem vagyok Klaroline párti. Véleményem szerint hiányzik még valami kettejükből, amiért azt mondanám, hogy igen, összepasszolnak. Nem azt
mondom, hogy nem lesz soka Klaroline, hanem még nem érett meg rá a két karakter. Pláne, hogy Klaus most eltávozik New Orleans-ba. Szóval tetszik a kettejük játéka, és ahova eljutott az évad végére a kapcsolatuk, az nagyon jó. Mondhatjuk azt, hogy már barátok lettek. Sok mindenen mentek keresztül és végre Klaus annyit elért, hogy barátságszerűség van köztük. (Ne feledjük, Damon is így kezdte Elenával, most pedig: „tied a lány”, ahogy kedvenc töri tanárunk mondta). Szóval Caroline ennek fényében a ballagásra is meghívja Klaust, akire épp nagy szükségük is lesz, és egy szép ballagási ajándékot is kap a lány. És a búcsúmondat: „Tudom, hogy Tyler az első szerelmed, de én az utolsó akarok lenni.” Nagyon tetszett. A nagy ősben van szív is. Édes volt, de ugyanakkor Klaus maradt, hű volt a karakterhez ez a mondat és az ajándéka sem csorbított a rosszhírén. Nagy játékos ő is, és pontosan tudja, hogy 1. most más dolga lesz New Orleans-ban, 2. ahhoz, hogy egyszer övé legyen a lány, hagynia kell, hogy a Tylerrel való kapcsolata kiteljesedjen és reményei szerint egyszer véget is érjen. Szóval tetszik ez a vonal, remélem nem fogják idő előtt össze-, vagy szétszedni Klaroline-t. Remélem Klaus sem tűnik el végleg a sorozatból az Originals miatt, és sűrűn visszajár majd kedvenceinkhez. Még azt hozzátenném Klaus kapcsán, hogy igaz, hogy a „nagy ősök” beharangozása sem ütött végül akkorát, amekkorára tervezték, de azért Klaus, Elijah és Rebekah is jól megtestesítik szerintem az ősi családot. Elijah a higgadt, úriember bátyó, Klaus a hataloméhes (és szeretetéhes!) kisöcsi, aki mindent megtesz, hogy elérje a céljait, és Rebekah a hugi, aki a mai napig durcás amiatt, hogy nem volt babaháza kislányként. Röviden így tudnám jellemezni őket: egy igazi kis megtépázott, anyátlan-apátlan család. Szerintem megmaradtak ők az ősök, csak most egy erősebb valaki szaladgál Mystic Fallsban és emiatt egy csöppet gyengének tűnnek. Én nem csalódtam bennük, elfogadtam, hogy ősök létére ugyanúgy sebezhető és érző lények, akiknek megvan a maguk története.

Haladjunk most tovább. A következő legyen most a másik ős, Rebekah és vele karöltve Matt. Érdekes volt, ahogy az évadban szép lassan közelítették egymáshoz a két karaktert. Nem mondom azt, hogy összeillenek, de ahova Rebekah szép lassan eljutott az évad végére, az igencsak passzol Matthez. Érdekes, ha azt vesszük, hogy az előző évad végén szinte megölte Mattet, és ha Stefan nem jár arra… Nos tudjuk mi lett a vége. Szóval szegény Matt, majdhogynem egyedüli emberként próbálja túlélni a hétköznapokat Mystic Fallsban és ezzel nincs is semmi baj. Kell egy ember, aki még tényleg ember és emberien viselkedik: dolgozik keményen, tanul, vagy éppen bukásra áll. Kell ez a pici színfolt a sorozatba. Tetszik, hogy ő kitart amellett, hogy nem akar vámpír lenni, végül mégis igent mond Bekah invitálására és nyakukba veszik az országot, vagyis a világot. És ha már a lánynál tartunk… Eleinte nagyon furcsa volt ez az „ember akarok lenni, de nagyon nagyon” megnyilvánulása és néha már nekem is kicsit úgy tűnt, hogy csak valami új hobbi ez nála. Végül szegény lány meg is kapta volna a bátyjától a gyógyírt, de Silas elhappolta előle. Szóval így járt, de még így is sok esélyük van Mattel. Ha jobban belegondolunk, még szépek is együtt: Matt az ízig-vérig halandót, Bekah pedig az ősi vámpírnőt (vagy ősi vámpír tinilányt?) testesíti meg. Nagy ellentét, de mégis van benne valami izgalmas. Szóval kíváncsi vagyok, hogy mit hoznak majd ki ebből.

Menjünk is tovább a következőre. Kivel folytassam? Legyen mondjuk Jeremy. Nekem igazából tetszett ez a vadászósdi, a végére nagyon megszerettem ezt a fajta Jeremyt, csak ugye várható volt, hogy Silas felkeltése után nem lesz szükség rájuk, a vadászokra… És hiába küldetésük volt Silas felkeltése és a gyógyír megitatása vele, majd a megölése… Miután felkelt 2000 év után Silas, az írók mégis teljesen félretették a vadászok vonalát. Szóval itt végül meg is ölték Jeremy-t. És Elena pokolian kiborult... Szerintem az évad egyik legszebb jelenete az volt (amit egyedüliként könnyeztem meg az egész évadban), amikor Elena végül elfogadja az utolsó rokoni szálának a halálát, az unokaöccse halálát. Az összeroppanása igazán szívet tépő volt, szerintem sokan sírtunk vele, és gyászoltuk vele a mi kis elveszített öcsikénket. Már ezért is megérte megölni Jeremy-t. Végül, mint tudjuk Bonnie hókuszpókuszol kicsit és mindezt Jeremy-ért teszi, mert őt akarja visszahozni és igyekezett ezért Silast is átverni. De most vissza a varázsra: visszajön szellemként Jeremy (és köztük sok régi kedvenc és nem kedvenc) és mindenki boldog. Nagyjából. Elena addigra végre visszakapcsol és elbúcsúzni próbál a szeretteitől, ami nem annyira jön össze neki. Végül pedig megteszi Bonnie, amit akart: visszahozza Jert. Ennek két okból örültem: az egyik, hogy ebből most nagyon sok jót ki lehet majd hozni, főleg azért, mert biztos sokat változott Jeremy. Hisz nem csak a halottakat látja, de mint tudjuk ő is megjárta a túlvilágot. Biztosan hatott ez rá valamiképp. A másik, amiért örülök, hogy visszatért az az, hogy cserébe Bonnie meghalt. De erről majd később. Haladjunk a következő szereplőre.


Katherine. Nos, sokan alig vártuk, hogy végre két vámpír szerepébe lássuk Ninát játszani és végül megtörtént. Mondhatom, hogy csillagos ötösre vizsgázott. Kicsit féltem attól, hogy nem fog tudni megfelelően alakítani két vámpírt, de még akkor sem tört bele a bicskája, amikor az eszét vesztett Sajnos. Az ő románcuk talán még kifejtésre kerül a jövőben, feltéve ha az érkező unokaöcsi vagy unokahugi túlságosan le nem köti majd Elijah-t. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mit szól majd ahhoz, hogy Kath ember lett. Elenát alakította, aki épp gyilkolt boldog-boldogtalant. Szóval le a kalappal Nina előtt! Amikor Kath végre felbukkant és hol máshol tette volna ezt, mint Silas sírjánál, az nem semmi volt. Már abban a másodpercben, hogy megjelent látszott, hogy Katherine az és nem Elena. Mint mondtam, remek színésznő Nina. Szóval Kath visszatér, megöli Jeremyt, így megszerzi a gyógyírt és Silas is felkel. Mire kell neki a gyógyír? Nos eléggé elcsépelt szerintem, de végülis mi másért kellene neki, mint hogy végre szabadon éljen, Klaus-rettegés mentesen. Szerintem már inkább alaptalanul megszállott volt, hogy Klaus üldözi őt. Klaus csak akkor ölte volna meg őt a történések után, ha pont összefutnak egy utcában, nem foglalkozott igazán a Katherine-hajszával. A következő érdekes vonal Kath és Elijah furcsa románca. Sejthető volt, hogy Elijah még odavan Katherine-ért és esélyt akar adni kettejüknek, Kath pedig vagy csak kihasználja ezt, vagy tényleg érez valamit Elijah iránt. Ez még nem teljesen tisztázódott le. Mindenesetre elszúrta azzal a dolgokat, hogy megölte Jeremyt és ezt „elfelejti” közölni Elijah-val, aki mint tudjuk, szívén viseli a kisöcsi és főként Elena sorsát. Végül ugyebár bizonyítani próbál Elijahnak és önként odaadja a gyógyírt a férfinak, aki ennek okán végre visszatér kicsit Mystic Fallsba. Elijah-ra nem térek most ki, mert keveset szerepelt az évadban.

Eddig a karakterekre helyeztem a hangsúlyt, de most kitérnék egy konkrét eseményre, ami eléggé meghatározó volt az évad vége felé: a tomboló Elena, ami végül összefügg a végtörténésekkel és Katherine-nel. Szóval Elena. Hát, mit ne mondjak, nekem bejött ez a végre nem nyávogós, hanem konkrét elképzelésekkel teli és tomboló Elena: köszöni szépen, ő nem akar újra ember lenni és becsülöm, hogy miután visszakapcsolja az érzéseit, azután is kitart emellett. Ami a legkevésbé se tetszett az egészben, az az volt, hogy a fiúk görcsösen ragaszkodtak ahhoz, hogy meggyógyítsák őt: Stefan azért, hogy hátha visszakapja (hagyjuk a szent beszédet arról, hogy csak tartozik neki ezzel, és
azt akarja, hogy a lányé legyen a döntés), Damon pedig azért, hogy tiszázzák, valóban őt szereti-e, mert neki nincs szüksége egy kötődés miatt vele levő ál-szerelmes nőre. Valljuk be, ez egy szép dolog tőle és meg is érthetjük őt, hisz mit akar ő valójában? Végre boldog lenni, őszintén. Szóval ő azért akarja a gyógyírt megszerezni, hogy a lánynak adja. (Itt megemlíteném, hogy szerintem Damon sokkal őszintébben szereti Elenát. Hogy miért? A két testvér közül ő volt az, aki teljes mértékben el tudta fogadni az ember Elenát és végül a vámpír Elenát is, minden hülyeségével vagy éppen rigolyájával. A gyógyírt csak a kötődés tisztázása miatt akarta.) Kicsit visszatérek még az érzések visszakapcsolására. Ez a része sem tetszett nekem, mert megint azt láttam, hogy semmibe veszik azt, amit Elena akar. Oké, hogy nincs tisztában mindennel és nem állapot érzések nélkül és ész nélkül tombolni, és Stef persze úgy érezte tartozik Elenának, mert ő is küzdött érte, amikor épp ripper volt. Szóval értem én, hogy miért csinálták, de akkor sem tetszett, mert folyton csak azt láttuk eddig, hogy mindig ráerőltetnek dolgokat és mikor végre önálló, dögös és izgalmas vámpír lett, akkor ez nem tetszett nekik. Végül persze elérik, amit akartak Matt segítségével. És Elena milyen áron kapcsol vissza? A gyűlöletét Katherine-re összpontosítja, aki valljuk be, sok-sok rosszat okozott már a lánynak. Hiába rokonok, ez egyiküket se hatja meg, egymás ellen harcolnak és végül Elena kerül ki győztesen. Frappáns befejezés volt, és ha jobban belegondolunk, remek, hogy Kath kapta meg a gyógyírt. Kíváncsi vagyok mit kezd majd ezzel. No és persze Klaus, hisz ismét van vérbankja. Kérdés, hogy Kath fog-e az Originalsban megjelenni, vagy Klaus a TVD-ben. De az is lehet, hogy mivel Elenával lett megtörve a Holdkő átka, csak az ő vérével lehet hibrideket gyártani.

No de menjünk tovább, haladunk a végkifejlett felé, ezért most a szuperboszi jön, Bonbon. Remek ötlet volt ez a névválasztás Kath-től. Bonnie… Nos, számomra eljutott oda a karaktere, hogy már részek óta azért könyörögtem (mint anno Shane-nél is), hogy legyen már vége, őt is öljék meg a sorozatban. Nekem már sok volt, hogy mindenkinek a leszármazottja, és már szuperboszi, meg minden. Nagyon elborult szerintem a végére és túlságosan sokat gondolt magáról. Értem én, hogy hatalmas boszorkány lett, de nagyon naiv is maradt. Shane és egy darabig Silas is csak drótonrángatták. Oké, a végére kicsit magához tért és végül örültem annak, hogy helycsere történt, vagyis Jer visszatért, tőle meg búcsúzunk. Egy valami nem volt rendben ezen a ponton. Bonnie ugyebár belehal a varázslatba, amivel Jer-t visszahozza, de érdekes módon, akkor „éled” csak fel Jeremy, amikor Bonnie visszazárja a fátylat. Ez még nem is lenne probléma, hanem a gond ott van szerintem, hogy mivel meghalt, miért is tudott utána varázsolni és tudta végül visszazárni a fátylat? Illetve ha tudott még ezután is varázsolni, akkor a nagymamája miért nem segített neki akkor, amikor Jert próbálta visszahozni? Ha Bonnie holtan tudott még varázsolni, akkor a nagyinak is tudnia kellett volna, így akár meg is menthette volna Bonnie-t a haláltól. (Pláne, hogy az előző évadban egyszer segített neki Sheila). Szóval szerintem itt valamit elszúrtak az írók. Vagy mivel úgyis egy szuperboszi, miért ne tehetné ezt meg, így csak simán lenyomták ezt is a torkunkon. De Bonnie kapcsán az is problémás szerintem, hogy jó ideje halott volt már, (a testét ugye láttuk is külön a szellemétől), mégis Silas csak azután szabadult ki a kőfogságból, hogy a fátyol visszazárult és Bonnie „tényleg meghalt”. Kérdés, hogy mikor is minősült valójában halottnak? Az egy dolog, hogy a többiek nem tudták, hogy a boszink meghalt, de azért a természet, illetve a varázslat „tudja”, hogy: ha meghal a boszorkány, aki létrehozta, akkor azonnal meg kell szűnnie, nem pedig majd csak akkor, amikor már mindenki tudomást szerez a haláláról. Tény, hogy a fátyol felhúzása miatt itt volt, de attól még a természet tudja, hogy halott, és nem hat rá egy ilyen „csalás”. Vagy mégis? Remélem, hogy értitek mit akartam ezzel mondani. Eleve fura volt, hogy holtan még varázsolt. Nagy boszi, de ez már kicsit sok volt szerintem. Összegezve, sok minden épült Bonnie-ra ebben az évadban, mégsem volt szerintem olyan ütős egészében véve, így nem is akarok több szót pazarolni rá. 

A következő nem más, mint Silas és ez az egész misztikum, amire a negyedik évad épült. Hát… Mit is mondjak. Nekem olyan „gyerekes” volt ez a vonal. Ne értsetek félre, én most arra gondolok, hogy van egy 2000 éves vámpír és végig az a célja, hogy felkeljen a kőfogságból ill. a kiszáradásból, bevegye a gyógyírt, meghaljon és a szerelmével legyen. Csak ezzel egy gond van: Qetsiyah létrehozta a természetfeletti túlvilágot, pontosan azért, hogy ha a gyógyírt beveszi Silas, akkor vele legyen majd. Igen ám, de pontosan ezért akarta a fátylat eltüntetni Silas, mert ő azért akart meghalni, hogy a szerelmével legyen. Nem egyszerű story és nekem is az évad végére sikerült megértenem a történet részleteit. Tehát ezért irányította egy ideig Silas Shane által, majd végül ő maga Bonnie-t. Kellett neki egy boszi, aki eltünteti a fátylat, vagyis ha meghal, akkor átkerülhet a halandók túlvilágába, mivel a természetfelettik túlvilága tulajdonképpen megszűnik, hiszen ahol a fátyol eltűnt, ott visszajöhettek a természetfeletti holtak. Majd miután meghalnak újra, utána úgymond kihagyva ezt a természetfeletti túlvilág, vagy inkább purgatórium részt, minden lény egy helyre kerül, oda, ahol a halandók is vannak. És lám, ekkor Silas a szereméhez térhet. Hát mit ne mondjak, ez elég zavaros lett Julie. De sok-sok utánaolvasás után, én erre a következtetésre jutottam. 

Azt se felejtsük el, hogy a vadászok testvériségét is azért hozta létre Silas eltemetése után Qetsiyah egyik leszármazottja, hogy felkeltsék Silast. Ehhez ugyebár kell egy kiteljesedett vadász jegye, vagyis ez egyfajta rátermettségi próba a vadásznak, mert sok-sok vámpírt kell megölnie azért, hogy a térkép megjelenjen. És ugyebár kell az erő is ahhoz, ha valaki le akar nyomni egy gyógyírt egy 2000 éves vámpír torkán. Mert ha eltalál a szigetre a vadász és bejut Silas sírjába, fel kell keltenie őt és meg kell itatnia vele a gyógyírt, majd megölni. És ezzel teljesült volna az, amit Qetsiyah akar: a természetfeletti túlvilágra, vagyis mellé került volna Silas. De Silas tudomást szerez a falról, és el akarja tüntetni Bonnie által, mielőtt meghal. Nos, remélem értitek már miért mondtam, hogy nekem kissé gyerekes ez a fajta vonal. 

Röviden, még egyszer tehát: adott két boszorkány, akik nagyon jó barátok: Silas és Qetsiyah. Barátok, de a nő többet érez, Silas viszont mást szeret, amit egy ideig nem tud a nő, hisz Silas kérésére segít neki halhatatlanná válni. A baj akkor kezdődik, amikor Qetsiyah megtudja, hogy a szerelmét is halhatatlanná akarja tenni Silas, ezért feldühödik, mert ő többet érez a férfi iránt. Megöli a lányt, Silast kővé változtatva eltemeti és létrehozza a gyógyírt, hogy Silas végül meg tudjon halni. De hogy még ekkor se lehessen Silas a szerelmével, létrehozza Qetsiyah a természetfeletti túlvilágot, hogy Silas, miután meghal, mellette legyen. Ez az egész történet lényege: hova kerüljön Silas, miután meghal. Silas a szerelme mellé akar, Qetsiyah meg azt akarja, hogy mellé kerüljön. És erről szól a 2000 éves, legősibb, legerősebb vámpírnak és a hatalmas boszorkánynak a története. Nem is tudom, én ennél kicsit többet vártam. Pláne Klaus után, a naaagy ős hibrid után, aki mit is mondott? „Király akarok lenni!” Hatalom, hatalom, hatalom! Akárhogy is nézzük, Silas nagyon erős, és mindez megvan neki, de én kicsit komolyabb célkitűzést várnék tőle. Mondjuk bosszú, világuralom, a boszorkányok kiírtása, vagy a vámpírok és az ősök meghódítása, a saját uralma alá hajtása, a vámpírok és természetfeletti lények megismertetése világgal, majd a leigázásuk. Tehát én ezt várnám egy 2000 évig kővé változtatott, kiszárított, extraerős vámpírtól. Nem azt, hogy meg akar halni… Tehát nekem ez az egyik problémám a Silas vonallal.

De ezzel nincs vége. A legnagyobb bajom, amivel szerintem iszonyat nagyot hibáztak az írók, az az, hogy kitalálták, hogy a természet egyensúlya miatt, születnie kellett egy Silas hasonmásnak, aki meghalhat helyette, mivel túl erős Silas. Ezzel a gondom csupán az, hogy miért várt a természet majd 2000 évet Stefan megszületéséig? Hát, valószínű több Silas hasonmás volt a két évezred alatt. A másik, ami nekem nem világos: azzal hogy létrehoznak egy megölhető hasonmást, mivel is lesz jobb? Silas attól még ugyanúgy élni fog, ugyanúgy halhatatlan lesz és attól az az illető még mindig nem Silas lesz, nem gyengül azzal, ha meghal egy hasonmás. A másik pedig az, hogy Stefan nem az a vérengző utlrahatalmas lény, aki halált érdemelne. Szóval ez nekem még több sebből vérzik, tehát kéretik az íróktól ezt a katyvaszt rendehozni az ötödik évadban. Lehet, hogy hasonlóan a Petrovákhoz, itt is valami varázslat kell, hogy a hasonmás által valami módon gyengíthető vagy megölhető legyen Silas. Vagy lehet, hogy a gyógyír mellett a hasonmás még egy „biztonsági lehetőség”, hogy meg lehessen ölni Silast. De az is lehet, hogy a gyógyír bevétele után lehetne csak a hasonmás által valahogy megölni, mert annyira hatalmas lény maradna még így is? De gyógyír most nincs, valami mást kell majd kitalálni. Vagy újat csinálnak valahogy, vagy azt is el tudom képzelni, hogy Qetsiyah egyszer visszatér majd a túlvilágról és ő veszi majd fel a kesztyűt az „áruló” szerelmével.

No de nincs vége a nemtetszésemnek a Silas-Stefan vonallal. A következő az, hogy nekem túl sok ennyi véletlen… Tehát, adott Qetsiyah és Silas, jó barátok. Összekapnak, hókuszpókuszolnak és tudjuk mi lesz a vége. Eltelik 1000 éve és Qetsiyah utóda, Ayana segít Esthernek, hogy egy Petrova vérével (Tatia) vámpírrá tegye a gyermekeit. Létrejön az ősök családja, mint tudjuk. Ezután haladunk tovább, eltelik 500 év és megszületik Katherine, ugyanis Tatia-ának volt egy fia, akinek az apja ismeretlen volt, Elijah-ék se tudták ki a gyermek apja. Így nem halt ki a Petrova vonal. Közben ne felejtsük el, hogy Klaus és Elijah szerelmesek voltak Tatia-ba és küzdöttek érte. Ezért amint a képbe került Katherine, Elijah beleszeret. De persze nem lehetett mit tenni, Klausnak kellett a vére, de mint tudjuk Kath megszökött. Eltelik közel 320 év és Mystic Fallsban Katherine-t segíti Qetsiyah és Ayana utóda Emily, és közben színre lép a két Salvatore, akik beleesnek Katherine-be. De eltelik újabb közel 170 év, és Qetsiyah, Ayana és Emily utóda Bonnie segíti Tatia és Katherine leszármazottját, Elenát. Ó és persze ismét előkerülnek a Salvatorék, de most nem csak az idősebb bátyj, hanem mindketten beleesnek az „eredeti szerelmük” hasonmásába, ez esetben Elenába. Aztán már meg sem említem, hogy Abby, Bonnie anyja eltüntette egy jó időre Mikaelt, mivel ő a hasonmást kereste a városban, tehát ez a Bennett is segítette a Petrova hasonmást. Csak engem zavar ez a sok-sok „véletlen” összefüggés? És ezt még nagyjából lenyeltük, elfogadtuk, erre kiderül, hogy Silas hasonmása nem máshol él és született, mint ott, ahol Qetsiyah utóda, Bonnie és a Bennett leszármazottak élnek. Oké, hogy természetfeletti ural mindent és ezért lehetett az, hogy pont egy helyen élnek és persze barátok is a két összekapott jómadárnak a leszármazottai. De nekem ez már kicsit sok. Szóval innen kérem Julie-t, adjon ennek az egész véletlenesdinek valami értelmet, és adjon rá kielégítő magyarázatot.

Szóval emiatt én nem tudtam megemészteni azt, hogy Stefan a hasonmás. Komolyan mondom, ennél még Klaus is jobban a képbe illett volna, vagy a legjobbak a Petrovák lettek volna. Nagyon ütős lett volna, ha végül kiderül, hogy ráadásul egy leszbikus szerelemi háromszög állt a háttérben és ez indította el a lavinát. De ki tudja, Silas eddig sok mindenki átvert. Pault se tartom valami sokszínű színésznek és emiatt se tetszik a dolog. És ha belegondolunk, kevés a különbség köztük: Stefan is már-már nyálcsorgatva küzd a szerelméért és Silas is, csak az övé már halott így meg akar halni, hogy vele legyen. Komolyan mondom, meg sem lepődnék, ha kiderülne, hogy Silas szerelme az ősi Petrova volt, Tatia őse. Akkor már azt mondanám, igen, ezt már le tudom nyelni, hogy ugyanazok a karakterek és leszármazottak az idő előre haladtával újra és újra egymásba botlanak és gabalyodnak, és sokszor ugyanazokat a hibákat követik el.

Még egy kis felvetés, így a végére. Ugyebár Qetsiyah alkotta meg a gyógyírt, és ha egyszer megalkotta valaki… A Bennett vérvonal ugyebár nem halt ki, találkoztunk már Bonnie rokonával még régebben, szóval miért ne lehetne majd újra megalkotni a gyógyírt? Így fordulhat még a Matt-Bekah vonal is, hogy ha Bekah még mindig ember akar lenni, illetve akár a Delena, ill. Stefan vonal is vállalhat majd új életet emberként. Ez a kapu szerintem még nincs bezárva. Sőt, mint említettem, én azt sem zárnám ki, hogy egyszer visszatér a túlvilágról Qetsiyah.

A másik, amit ne felejtsünk el, hogy ha tényleg ez a Stefan-Silas hasonmás vonal marad, akkor az azt jelenti, hogy Damon is boszorkány volt, nem csak Stefan. Csak a végén ki ne derüljön, hogy a Salvatore mami is rossz ágyba bújt egyszer és Stefan és Damon csak féltestvérek. Szóval még ebből is lehet ezt-azt kihozni. Vagy ha valóban édestestvérek, akkor kérdés, hogy a mama vonaláról van-e a Silas vérvonal. Mert ha a papától, akkor Damon és Stefan féltestvérének is boszorkánynak kellett volna lennie, aminek viszont ki kellett volna már derülnie Zacharias-nál, akit még az első évadban ölt meg Damon. (Ne feledjük, hogy végül a Salvatore apuka törvénytelen gyermeke révén nem halt ki a Salvatore vérvonal.)
 
Végül, évadösszegzés. Voltak szájhúzások, voltak nem-szeretem és szeretem részek, de egy valamit mégis elért a 4. évad is: folyamatosan agyalok én is, hogy mi lesz eztán, hogy is alakul majd a történet, szóval akárhogy is nézzük, Julie-ék elérték a céljukat. Végig fogjuk találgatni az egész nyarat és le fogunk ülni megnézni az évadnyitót, mert emberek vagyunk és az emberek kíváncsiak. Ééééééééés: szeretjük a TVD-t! No meg persze az Originals-t! :)


***********************

Nektek mi a véleményetek az évadról és a fináléról? Mint mások vagyunk és más lehet a véleményünk, a nézőpontunk, szóval osszátok meg nyugodtan velünk azt, amit ti gondoltok.

Ha valaki esetleg hosszabban akar tollat ragadni, akkor akár külön post-ként fel is kerülhet az oldalra. Ha van erre kereslet, akkor jelezzétek kommentben és ez esetben kiírom a szabályokat és a határidőt az oldalra.

Morwen

2 megjegyzés:

  1. ÚRISTEEEEN!!!!! :) :) El sem hiszem h újra írsz:D Atya ég :D Gondoltam fenének ide h elolvastam a régi fejezeteket erre tessék mit látok :D Pont a napokban gondoltam rád h vajon mi van veled meg h hiányoznak az írásaid :D Am. Meg semmit nem romlott az írási képességed :D Nagyon örülök :D

    VálaszTörlés
  2. Szia Loli!
    Örülök, hogy visszatértél.:) Ne aggódj, robog tovább a Kötelékek és a végéig meg sem állunk.:) És hamarosan egy újabb kritika is érkezik majd.:)
    Jaj, nagyon örülök, hogy visszatértél. Amúgy FB-n mindig posztolom az új részeket, szóval nem értem miért csak most szereztél erről tudomást.:p De örülök, hogy magadtól is felnéztél néha :)

    VálaszTörlés